Inflammation

Inflammation har du sikkert hørt eller læst om i forbindelse med krop og sundhed. Du kender den på din egen krop. Du er ikke alene.

 

Stort set alle har, mere eller mindre alvorlige, konsekvenser af inflammation produktion. Jeg kan selv have dage hvor jeg har det rigtig skidt, typisk efter en periode hvor jeg har budt mig selv “for meget” og mit immunforsvar responderer på det jeg ikke tåler at spise eller når jeg har stresset for meget og sovet for lidt. Derfor gør jeg mig umage, for det meste af tiden og sørger for ro på!

Kort om inflammation

Inflammation er en naturlig konsekvens i kroppen som opstår når kroppen bliver udsat for skade; for ekempel hvis du træder forkert og vrider om på anklen, overtræner og får ondt i knæet eller hvis du skærer dig i fingeren. Immunforsvaret vil respondere med en kaskade af en helende fysiologisk proces og vil blandt andet sørge for øget blodtilførsel og varme til det skadede område. Inflammation er en slags infektion men uden bakterie eller virus. Derimod er inflammation altid en del af infektion forårsaget af mikroorganismer. Når immunforsvaret responderer (aktiveres) kalder vi det immunrespons.

Det er ikke kun fysiske skader og ulykker som udløser immunrespons. Det gør stort set alt som immunforsvaret “læser” som unaturligt; noget som det ikke kender eller “husker” at have set før og alt det som immunforsvaret “hær” tolker som truende og ikke en naturlig del af kroppen og skal elimineres. Immunforsvarets “hær” vil gøre alt hvad de kan for at skille kroppen af med det. Somme tider overdrevet meget.

Eksempler på hvor inflammation og hvor immunrespons gør skade
 • Fysiske skader i knæ, hofter, og ankler på grund af fald eller slitage giver smerter og bevægelses problemer.
 •  Sukker og alt for mange simple kulhydrater ælder kroppen for hurtig.
 • Oxiderede lipider (kolesterol) i blodårerne kan giver højt blodtryk.
 •  Blodsukker problemer og nedsat insulinfølsomhed i cellemembranerne er forbundet med overvægt og fedme.
 • Intolerance imod specifikke fødevarer giver inflammation og smerter i led og problemer i mave og tarm.
 • Infektioner i tarmen, forårsaget af for eksempel bakterier, kan udløse autoimmunrespons; immunforsvaret tager fejl og angriber sin egen krop i stedet for bakterier eller virus.
 • Infektioner i tarm, hals, bronkier, lunger og dem der opstår i sår eller skader hvor som helst i eller på kroppen er ledsaget af inflammation.
 • Stress (stress hormoner) påvirker andre hormoner og forstyrrer den hormonelle balance som kan vise sig som forstyrret søvn, træthed og udmattelse, angst, depression, overvægt og problemer med at tabe sig og vedligeholde normalvægt.
 • Ufrivillig barnløshed og problemer med at blive gravid på grund af endometriose eller PCOS (poly cystisk ovarie syndrom).
 • Følelsesmæssige trauma og uforløste psykologiske temaer kan ledsages af fysiologiske spædinger og smerter.
 • Specifikke fødevarer, E numre og konserveringsmidler og andre stoffer kan provokere hudlidelser for eksempel eksem og udslet.

Det er nok ikke meget som kan forbigå immunforsvarets opmærksomhed! Kan vi gøre noget for at få immunforsvaret til at slappe lidt af! Ja det er der! Jeg kan desværre ikke komme med behandlingsplan for hvert af de mange eksempler foroven, hvis du ønsker hjælp, kan du bestille en konsultation hos mig.

10 inflammations hæmmende råd. Prøv dem i f.eks én måned og se om det gør en forskel
 1. Spis anti inflammatorisk; sukkerfri, glutenfri, farverige grøntsager, fed fisk og lyst kød og sunde fedtstoffer især koldpresset olivenolie.
 2. Bevæg dig. Også selvom du ikke synes du kan på grund af ledsmerter, så gå en tur hver dag. Få blod og næringsstoffer til ledene, og det kan du kun hvis du bevæger dem.
 3. Løs op i stive led og bindevæv med lange stræk, se hvordan på nettet, søg for eksempel på yin yoga.
 4. Lav te med ingefær rod (du skærer tynde skiver af en rod og kommer i tepotten med din grønne te og eller i vand) og drik et par gange om dagen.
 5. Drik grøn te med højt indhold af de aktive stoffer ECGC, for eksempel Matcha te pulver eller Acti Green; Original Green Tea Powder, fås i helsekosten.
 6. Brug omega-3 fiskeolie som kosttilskud. Vælg en god kvalitet i flydende form (jeg er skeptisk på olie i kapsler) og tag 30 ml dagligt de første 4 uger og gå så ned til det halve.
 7. Tag tilskud med gurkemeje med højt indhold af curcumin.
 8. Sørg for at du får D3-vitamin hver dag, 2-5000 i.u.
 9. Sørg for at du sover mindst 8 timer i træk. Det kan være svært men et par råd; altid gå i seng og stå op på samme tidspunkt. Inden du går i seng indtag 400-600 mg magnesium.
 10. Stress af med meditation eller fem minutters “tankestillhed” hver dag. Det handler kun om, med lukkede øjne at fokusere på dit åndedræt og på den måde får ro på tankemylder.
Scroll to Top